Piran in Portorož

Prepredene ozke ulice, v sredini velik trg, na vrhu zvonik, slikovite beneške hiše, stik modrine morja in neba na obzorju, v daljavi Alpe so značilna piranska razglednica.

OBČINA PIRAN

Za ljubitelje morja je občina Piran najboljša izbira za bivanje ali za nakup vikenda, saj ima največ obmorskih naselij na slovenski obali, ki so zelo raznolika. Na območju obale občine Piran boste tako lahko izbirali med urbanimi ali podeželskimi obmorskimi naselji. Lahkotno življenje v občini lepšajo sončni dnevi, ki jih je po podatkih ARSO največ v Sloveniji, blagodejni učinki Krajinskega parka Sečoveljske soline in slikovite vasice v zaledju. Ne glede na to, za kateri kraj se boste odločili, vedno boste le korak stran od uradov, zdravstvenih ustanov, zdravilišč, gričevnatih vasic, šol, kolesarskih stez, sprehajalnih poti, trgovin in kulturnih prireditev.

Piran, mesto iz sanj

Prepredene ozke ulice, v sredini velik trg, na vrhu zvonik, slikovite beneške hiše, stik modrine morja in neba na obzorju, v daljavi Alpe so značilna piranska razglednica. Kdor živi v Piranu, živi pravo mediteransko življenje. Jutranje plavanje v morju, ki mu sledita kapučin in rogljiček v bližnjem kafiču, nato obisk bogato založene tržnice z vrtninami iz piranskega zaledja, so le nekateri izmed mnogih sobotnih ritualov Pirančanov. Altane (tipične piranske terase na strehah) so kot nalašč ustvarjene za večerje v soju tržaških žarometov s pogledom na Hrvaško in gore. Ljubitelji kulture bodo svoj prostor pod soncem lahko našli v enem izmed številnih kulturnih umetniških društev, ki delujejo v mestu ali potešili svojo žejo po umetnosti z obiskom galerij, muzejev, prireditev in koncertov, lahko pa se bodo preprosto zaklepetali na ulici z enim izmed mnogih umetnikov, ki so prebivalci in redni obiskovalci Pirana.

Portorož, zeleni pas blagodejnih učinkov ob morju (Portorož za zdrav življenjski slog)

Toplo morje, borovci, vrtnice, palme, vonj po jasminu in neposredna bližina krajinskega parka Sečoveljske soline ustvarjajo posebno portoroško klimo. Portorož slovi kot kraj z najcelovitejšo wellness ponudbo v Evropi. Sredi najhujše zime se tukaj lahko namakate v bazenih z ogrevano morsko vodo s pogledom na odprto morje in zasnežene Alpe. Ko se drugje po Evropi ljudje sprehajajo še vedno v zimskih plaščih, se Portorožani že sončijo na domačih terasah z nepozabnimi razgledi na morje. Tudi športi v naravi so tukaj možni skozi vse leto. Le en korak od doma boste že kolesarili ob obali do Solin ali Pirana, lahko pa se boste odpravili tudi po Parenzani (nekdanja železniška proga, ki je povezovala Trst in Poreč) vse do Izole in Kopra ali do Hrvaške. Za piko na zdravemu življenjskemu slogu si boste lahko sami pridelali zelenjavo ali uživali sredozemsko sadje z domačega dvorišča, saj je povsod v Portorožu zemlja rodovitna. Življenje v Porotoržu je udobno tudi zaradi bližine uradov, lekarne, trgovin, avtobusnih postaj, vrtca in otroških igrišč.

Piransko podeželje

Vasice na gričih, kamnite hiše, oljčni nasadi, vinogradi, sadovnjaki in fascinantni razgledi so tipična krajna Slovenske Istre, a samo na piranskem podeželju lahko najdemo tudi dve podeželski naselji ob morju. To sta Sečovlje in Strunjan. V obeh krajih še vedno delujejo soline. Ne glede na to, na kateri točki v Sečovljah bo stala vaša hiša, povsod se vam bo odpiral pogled na Krajinski park Sečoveljske soline in čeprav boste na podeželju, boste še vedno imeli v bližini doma vrtec, osnovno šolo, avtobusne postaje in pošto.

V Strunjanu si boste lahko talaso terapije privoščili kar doma, saj je kraj naravno zdravilišče. Njegova posebnost so dober zrak, bogat z aerosoli, pestra ponudba lokalnih pridelkov in številne urejene pešpoti po naravnem rezervatu.

Piranske tri vasi v zaledju, odmaknjene od vsakdanjega vrveža Padna, Sv. Peter in Nova vas, nudijo istrski življenjski slog: obiranje oljk, trgatve, nabiranje špargljev in trtufov, številne šagre (veselica po istrsko).

Ne glede na to, v katerem kraju piranskega podeželja boste živeli, povsod boste lahko sami pridelovali oljčno olje, vrtnine, sadje in vino ali pa zgolj uživali v mirnem okolju in lepi naravi.